top of page

Náročné finále kalendářního roku

Máte pocit, že se Vám s prvním spadlým listím z ještě letního stromu sevře žaludek? Představíte si září, začátek školního roku, spoustu povinností, konec dovolených a co je nejhorší - Vánoce za rohem. Přesně díky podzimnímu tempu uteče poslední část roku jako voda a rádi jsou ti z nás, kdo ji přežili bez podzimní deprese. Jak na shon, který s sebou konec roku nese? Jak na chmury, které mohou s ochlazením dorazit?


V první řadě je dobré nedělat z konce prázdnin tak velkou vědu. Pro mnohé z nás je to konec stávajícího a nástup nového režimu, čemu se obzvlášť s dětmi není možné vyhnout. Pokud je ale jenom trochu možné zachovat cokoliv příjemného z období prázdnin i v úvodu pracovně-školního roku, je to velká výhoda. Užívali jste si doma o prázdninách společné snídaně nebo jste chodili do práce pěšky nebo jste si zašli na oběd do té dobré restaurace, pokračujte alespoň v některé z těchto aktivit. Pokud se Vám zdá, že to není v hektickém režimu možné, pak se zastavte a najděte pro příjemnou prázdninovou činnost ve Vašem rozvrhu místo. Uvidíte, že pro Vás „prázdninová činnost“ v „pracovním tempu“ udělá velkou službu.


Kromě příjemných prázdninových rituálů je možné na podzim pomýšlet i na to, co je nám o prázdninách vůbec nejpříjemnější, a to jsou odjezdy do tuzemských nebo zahraničních dovolenkových destinací. Se zářím nemusí myšlenky na horké dny končit. Čím dál častěji jezdíme do teplých krajin i v zimě a exotické cesty jsou pro nás dostupnější. Zkuste si některé prázdniny užít ve větším klidu a cestu naplánujte až na podzim. Prodloužíte si tak prázdninovou náladu a objevíte nové výhody cestování mimo sezónu. Uvidíte, že dovolená mimo čas dovolených může být ještě o chlup více relaxační.



To, co nás trápí po změně prázdninového režimu na režim pracovní je množství povinností, které se najednou objeví. Nesnažte se trhnout rekord v množství činností, které je možné během jednoho pracovního dne stihnout. Někdy máme pocit, že se po prázdninách dá celý svět zase do pohybu a my toho musíme využít. Úřady mají delší pracovní dobu, MHD jezdí častěji, ve fitcentrech vydávají zvýhodněné permanentky na podzimní období. Nemusíte těchto opětovných výhod školního roku využít. Ani nemusíte s úderem 1. 9. začít dělat všechny spící resty nebo si dávat nová předsevzetí. Nemějte na sebe přehnané nároky a buďte na sebe vlídní. Uvidíte, že něco nestihnout nebo neudělat je také užitečné umění.


Pokud Vás občas přepadnou myšlenky na to, jak ten podzim nemáte rádi nebo se modlíte, ať už to všechno máte za sebou, je vhodné zastavit se a věnovat pozornost své psychické kondici. Kromě příjemných rituálů, plánu podzimního volna a pokusu o to se nepřetěžovat Vám proti depresivním chmurám může pomoci také dostatečná dávka světla. S postupujícím podzimem se začíná zkracovat den, zažíváme tedy více tmy, která je přímo spojená se změnami nálady. Proto je žádoucí se co nejdříve v ranních hodinách vystavit dennímu světlu, v první polovině dne nezatemňovat závěsy, ale naopak je roztahovat. Pokud vstáváte brzy a denního světla zatím není dostatek, rozsvěcujte si lampičku příjemně teplých barev. Uvidíte, že světlo může rozsvítit i Vaši náladu.


Myslete na to, že i podzim může mít své kladné stránky. Děti už zase mají program, takže jim ho nemusíte vymýšlet Vy. Kolegové jsou zpět z dovolených, takže se práce dá už zase stíhat. Hospody sklízí zahrádky, takže už Vám štamgasti nezpívají pod okny. Všechno tak nějak utichne a připravuje se na příchod zimy. Je s podivem, že člověk jako jediný druh v tomto období spíš naopak zrychluje, a to se v dnešní době už na zimu nijak významně chystat nemusíme. Zkuste se také utišit a zpomalit. Uvidíte, že i toto období může být krásné, barevné a veselé.


13 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page