top of page

Jak se na Vánoce nezbláznit a v lepším případě, jak si svátky užít?

Vánoce - svátky klidu a míru. Ne náhodou si z tohoto rčení společnost dělá trochu legraci. Je to proto, že máme Vánoční svátky obvykle spojené spíš s plnými nákupními centry, sháněním dárků nejen pro nejbližší členy rodiny a s hodinami strávenými v kuchyni pečením, vařením, strouháním nebo smažením. Klid se rozplývá, což zvyšuje pravděpodobnost narušení míru mezi jednotlivými členy rodiny. Jak čelit těmto Vánočním neduhům a jak se pokusit si svátky užít?



Popřemýšlejte o tom, bez čeho by bylo možné se na Štědrý den obejít. Možná, že se Vám zdá nereálné prožít Vánoce bez kapra či řízku, pohádek v televizi nebo Vánočního stromečku. Stát se ale může cokoliv a absence některého z Vámi považovaných základních pilířů Vánoc může přinést osvěžující sváteční zážitek. Nemusíte se nutit ke štěstí, když budete jíst u Štědrovečerní tabule místo bramborového salátu kapra s rohlíkem. Nicméně je to večer jako každý jiný a že se Vám zrovna podařilo salát omylem osladit Vám ještě nemusí zkazit Vánoce. Zkuste se povznést nad některé „Vánoční podmínky“ a udělejte si prostě hezký večer.

V případě, že máte plný dům blízkých, ale i vzdálenějších členů rodiny, pokuste se vytvořit si někde prostor jen pro sebe. Je to na záchodě, ve spíži nebo před domem? Místo, kde je člověk sám může být útočištěm ve chvíli, kdy tuhne Vánoční atmosféra a lidí kolem začíná být nějak plno. Stačí si poodejít nebo se někam zavřít, párkrát se nadechnout a vydechnout, zavřít si oči a chvíli nikoho neposlouchat. Chvíli zapomenout na to, že jsou zrovna Vánoce, zazpívat si tu milou letní písničku… Těm zahlceným z nás to může dodat energii a preventivně předcházet případnému nepříjemnému konfliktu.

Zvažte také, jak širokou rodinu se Vám chce na Vánoce objíždět. Tradice nebo zvyklosti, obzvlášť ty rodinné, jsou často skutečně železnou košilí. Nicméně období pandemie COVIDu ukázalo, že jsme schopni leccos změnit a místo hoštění 20 ti lidí na Boží hod si zavoláme s pár nejbližšími nebo jen zajdeme na společnou procházku. K času v širším rodinném kruhu Vás nikdo nenutí a pokud je Vám to nepříjemné, je žádoucí ohraničit setkání na co nejkratší dobu a zvolit nějakou neutrální půdu, na které se navíc nebudete muset starat o pohoštění. Je jasné, že některé věci se prostě „sluší a patří“, ale stejně tak by bylo dobré udržet si psychické zdraví. Díky tomu se možná budete mít zájem setkat i jindy než na Vánoce.

Pokud Vám přebíhá mráz po zádech jen si představíte červeno-zeleně zbarvené Vánoční ponožky, nemusíte si dělat násilí. Spousta lidi v dnešní době plánuje Vánoční dovolenou do teplých krajů a doma nechávají rodiny i dárky. Pokud se nechcete Vánočního šílenství účastnit, nemusíte. Svět se zase vrátí do původního stavu a Vy si u moře v Ománu ani nevšimnete, že Vám nad hlavou proletěl Ježíšek.

Zkuste si vzpomenout, jak jste se těšili na Vánoce jako dítě. Skoro každý z nás si tehdy přál popohnat čas a otevírat poslední okénko z adventního kalendáře. A proč? Můžeme si říkat, že jsme se těšili na společně strávený rodinný čas nebo na pohádky v teple domova. Většina dětí se však těší na dárky. S přibývajícím věkem začínáme čím dál tím častěji používat větu „nic mi nekupuj“. Je to snad falešná slušnost nebo nechceme dělat ostatním starosti? Vánoce ale jsou i o dárcích a je hezké být občas obdarován něčím ne nutně drahým, ale třeba nápaditým nebo užitečným. Nechte si dát dárek, neříkejte, že není třeba Vám něco dávat, zkuste se nechat potěšit.

Myslete na to, že v dnešní neklidné době je jakýkoliv den v klidu, teple a bezpečí vzácný. Svátky hned dostanou jiný rozměr. Nemusíte si nutně představovat hladovějící děti v Africe, a přitom se vyčítavě dívat na cukroví. Mějte radost, když ostatní ji mít nemohou. Je to nakonec naše zodpovědnost - užít si okamžiky v životě příjemně a tak, jak zrovna chceme, nikdo jiný to za nás neudělá. To potom i ulehnutí do lůžka v teple domova nebo hotelu na dovolené, ať už s někým nebo se sebou samým, jsou tím nejhezčím dárkem.


7 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page