top of page
Edita Weidenthalerová

Posilnění imunity během podzimních dní

Letošní babí léto máme jako z reklamy, zatím žádné upršené, sychravé, mrazivé dny a večery. Přesto teplotní rozdíly jsou mezi ránem a odpolednem znát, stejně tak večerní grilovačky se již neobejdou bez teplého svetru. Připravte si imunitu na pravé podzimní dny, většinu času stráveného v interiérech, veřejných dopravách či nedostatek sluníčka.


Strava je základ.

Láska prochází žaludkem a zdraví střevem. Pravidelná a vyvážená strava s dostatkem komplexních sacharidů, bílkovin, kvalitních tuků, zeleniny, ovoce, vlákniny a čerstvého jídla dokáže zázraky.


Pitný režim.

Hlídejte si dostatečný pitný režim, který vás může zbavit bolesti hlavy, únavy, problémy se zácpou, opakujícím se infekcím horních dýchacích cest. Vyzkoušejte dodržet alespoň 2-2,5l/ den (nemáte-li žádná omezení). Preferujte neslazené tekutiny, obyčejnou kohoutkovou vodu, horké bylinkové čaje. Omezte příjem alkoholu. Mléko není tekutina, ale potrava.


Pobyt/pohyb na čerstvém vzduchu.

Na procházku neexistuje špatné počasí, pouze špatné oblečení. Navíc pobyt na čerstvém vzduchu, za jakéhokoliv počasí, pomáhá obranyschopnost posilnit. Využijte i v sychravých dnech místo hromadné dopravy, kde se to viry jen hemží, raději chůzi či jízdu na kole.


Dostatek spánku.

Dodržování spánkové hygieny je pro posilnění imunity velmi důležité. Hlídejte si, abyste chodili spávat ideálně ve stejnou dobu, dalo by se před půlnocí? Vyhněte se elektronice, alespoň 2 h před spaním. V místnosti si vyvětrejte a vyzkoušejte spát ve světlém povlečení a světlém pyžamu.


Jídla, která zahřejí. V období, kdy přechází léto na podzim a zimu preferujte pokrmy, které vás zahřejí. Ranní obilninové kaše, např. jáhlové, rýžové, ovesné, pohankové, vývary, jak masové, tak zeleninové, vařené obiloviny, jako je například rýže, jáhly, quinoa, místo studené syrové zeleniny si upečte kořenovou zeleninu. Preferujte sezónní potraviny, uvařte si dýni, batáty, kořenovou zelenina, houby, luštěniny, do kaše si přidejte ořechy a semínka, sušené ovoce.


Kvašená zelenina. Všichni určitě znáte kysané/kvašené zelí. Pokud chcete vyzkoušet něco nového, vyzkoušejte pickles. Kvašená zelenina je nejen bohatým zdrojem vitamínu C a vitamínů skupiny B, ale také bakterií mléčného kvašení, což jsou přirozená probiotika, která jsou velmi důležitá pro imunitu. Zdravá střevní mikroflóra je totiž zcela zásadní pro obranyschopnost našeho organismu.


Péče o duševní zdraví. Pokud se v podzimních dnech necítíte ve své kůži, vyzkoušejte výše popsané a nebraňte se navštívit psychologa/ psychoterapeuta.


10 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše

Comments


bottom of page